Ekonomi

Kestane Balı Üretiminde Büyük Düşüş Yaşandı

Bu yıl Akdeniz’den bölgeye geldiği belirlenen ‘Gal arısı’ zararlısının kestane ağaçlarına zarar vermesi ve şiddetli yağışlar nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nde kestane balı üretiminde büyük düşüş yaşandı.

Son yıllarda dünyada görülen iklim değişiklikleri özellikle gıda sektörünü olumsuz etkiliyor. Türkiye de iklim değişikliğinden etkilenirken, özellikle son yıllarda üretilen bal miktarında ciddi bir azalma olduğu gözleniyor.

İklim değişikliklerinin yanı sıra zararlı böcekler de değerli besinlerin üretimini olumsuz etkilerken, Karadeniz Bölgesi’nin en değerli ballarından biri olarak kabul edilen kestane balı da bundan nasibini aldı. Halk arasında “katil arılar” olarak bilinen ve Akdeniz’den gelen safra arıları, Türkiye’de kestane ağaçlarına musallat olurken bal üretimine de ciddi bir darbe vurdu. Anavatanı Çin olan zararlı mazı arısı daha sonra Japonya ve ABD’de görülürken, Türkiye’de ilk kez 2014 yılında Yalova’da tespit edildi. Çiçeklerin yüzde 80’inin açmasını engelleyen Galler arısı olumsuz etki yarattı kestane balı üretimi üzerine.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Arıcılar Birliği Başkanı Yusuf Aksoy, söz konusu zararlının en çok Karadeniz’deki kestane balı üretimini etkilediğini belirtti. Bu yıl bal hasadı döneminin sona erdiğini ve istenilen verimin alınamadığını belirten Aksoy, “Hasat dönemi başladı ve bitti. Bu yıl bizim için iyi bir yıl değil. Baharın gelmesiyle arılarımızı yeterince geliştiremedik. aylar çok yağmurluydu, geceler çok soğuktu. Sonra birden yağmurlar başladı.” Sezon başında bal akışı dursa da gece soğukları devam etti. Bu kez kuraklık yaşandı. Arıcılarımız Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Ağrı bölgelerinde bulunmaktadır. Bu bölgelerde bu aksaklıklar her zaman olduğu için kısmen bal üretiliyordu. Bazı yerlerde ise hiç olmadı. Arılar yiyecek balı bile almadılar. Bazı yerlerde kısmen yapıldı ama tatmin edici olmadı. Geçen yıl olumlu bir yıl geçirdik ama bu yıl çok olumsuzdu, önceki yıllarda da olumsuzdu. Özellikle bu yılı diğer yıllara göre son 20 yılın en olumsuz yıllarından biri olarak sayabiliriz. Şu anda “Hasat bitti. Arıcılar olarak 2.100 üyemiz ve 181 bin kovanımız var. Normalde 1.800, 2 bin ton civarında bal üretiyoruz ama bu yıl bin tona çıkacağını bile düşünmüyorum.” Yani bu yıl bu çok düşük” dedi.

“Galli arı kestane balı üretimini yüzde 90 azalttı”

Galler arısı zararlısının kestane balı üretimini yüzde 90 oranında azalttığına işaret eden Aksoy, “Bizim öne çıkan balımız kestane balı ama Karadeniz’den de olumsuzluk yaşadı. Yani ‘Gal arısı’ Akdeniz’den giriyor. Akdeniz ağaçlara zarar verdi, çiçeklerin yüzde 80’inin açmasını engelledi.” Ayrıca bu bölgede aşırı yağışlar nedeniyle Kestane Balı üretimi de yüzde 90 oranında azaldı. Orman Gülü balı dediğimiz ‘Deli Bal’ da o dönemde havaların çok yağışlı olması nedeniyle olumsuz etkilendi. Bu nedenle arıcı çok zor bir yıl geçirdi. Bunun olumsuzluğunu “Kış devam edecek” diye konuştu.

“Devlet desteğinin artırılması gerekiyor”

Bal üreticilerine devlet desteğinin artırılması gerektiğini kaydeden Aksoy, “Türkiye genelinde maliyetler çok yüksek. En azından arıcıya maddi destek sağlanmalı. Kışlık şekerleri indirimli beslemek gibi arıların beslenmesine yönelik takviyeler artırılmalı.” Çünkü arıcı bu yıl bal satamayacak. Balın olmadığı yıllarda arılar sıkıntı yaşıyor. “Zayıf ve bakımsız oldukları için hastalıklara maruz kalıyorlar. Dolayısıyla arıların ölüm oranı çok yüksek görünüyor, öyle bir durumda da olmayacağını umuyorum” dedi.

bacasız fabrika

“Balın hammaddesi doğadır” diyen Aksoy, şöyle devam etti: “Arıcılarımız çoğunlukla amatör arıcılık yapıyor. Gençlerin bu işe dahil olmasını istiyoruz. Çünkü bu bölüm bacasız bir fabrika. Bir kişinin bir veya iki tane olabilir. fabrikalar var ama her arıcının yüzlerce fabrikası ve binlerce personeli var.” “Hammadde doğadadır. Arıların yayıldığı, otladığı çiçekler daha verimli olur. Bu nedenle hammaddesi doğada olan bacasız fabrika sahibiyiz. Gençlerin arıcılık yapmasını istiyoruz.” söz konusu. – TRABZON

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu