‘Sarallar’ suç örgütünün davası İstanbul’da devam ediyor
İstanbul’da ‘Sarallar’ olarak bilinen organize suç örgütüyle ilgili 21’i tutuklu 168 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Marmara Cezaevi’nin karşısındaki salonda görülen duruşmaya 20 tutuklu, 3 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.
12 Haziran’da kırmızı bülten çıkarılarak tutuklanarak İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınan sanık Alaattin İlyas Saral’ın duruşmaya mazeret ileri sürerek katılmadığı belirtildi.
Duruşmada dinlenen müşteki Kenan Demir, Bodrum’da bir otelin işletmeciliğine 3. ortak olarak girdiğini, Kovid-19 salgınında zarar görünce payına düşeni devrettiğini anlattı.
Sanık Erdal Acar’ın baskı yaparak oteli almaya çalışmadığını ifade eden Demir, “Polisteki ifademin sadece yüzde 10’u doğru. Eşim ve kızım tehdit edildi. Şüphelendiğim kişi Alparslan Alp. Erdal’ı kullandım. Acar’ın adı bir kere ifademde ama her cümlenin sonuna Erdal kelimesi eklendi.” söz konusu.
Şikayetçi Ömer Akif Yazıcıoğlu ise Ali Kaplan’ın kendisini tehdit etmediğini ancak Levent Uslukol tarafından ifşa edildiğini ve bu sanığın davaya katılma talebinin olmamasından şikayetçi olduğunu belirtti.
Duruşmada tanık olarak dinlenen Cengiz Tosun da iş yaptığı Levent Uslukol tarafından kendisine zarar verildiğini ve mağdur edildiğini ifade etti. Sanık Ali Kaplan’ı tanımadığını ifade eden Tosun, “Benimle biri aracılığıyla görüşmek istedi, kabul etmedim ama duyduğum kadarıyla ortağım Ömer Akif Yazıcıoğlu’nu tehdit etti.” dedi.
Heyet, müştekilerin duruşmasına devam edebilmek için duruşmayı yarına erteledi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede örgütün elebaşının İlyas Saral olduğu, bu örgütün başında sanıklar Erdal Acar, Fatih Sarıalioğlu, Mehmet Ulu, Ali Kaplan, Mustafa Fazlıoğlu, Osman’ın olduğu belirtildi. Tellioğlu ve Tamer Çağlar’ın yanı sıra Saral.
Örgütün elebaşlarından Erdal Acar’ın gazino bölümü ve eğlence mekanları başta olmak üzere örgüte maddi getiri sağladığı vurgulanan iddianamede, sanığın örgütün adını her alanda duyurmasına dikkat çekildi. ünlülerin ortasındaki anlaşmazlıklara karışması ve bunları çözmesi.
Suç örgütünün elebaşı olan bazı zanlıların sorumluluk kapsamları ve bazı eylemlerinin yer aldığı iddianamede, zanlıların yağma ve kumar suçlarını işleyerek örgüte gelir elde ettikleri, örgüt yöneticileri ve üyeleri geçimlerini bu şekilde sağlamakta olup, örgütün temel amacı hukuka aykırı yollarla bireylerden cebir ve tehdit kullanmaktır. Zorla maddi menfaat elde etmek olduğu bildirilmektedir.
İddianamede ayrıca suç örgütü üyelerinin müştekileri tehdit ederek yıldırmaya çalıştıkları ve açtıkları davalardan caydırmaya çalıştıkları, işlem yapılırken ortada hiyerarşik bir yapı olduğu da belirtiliyor.
İddianamede örgüt liderlerinden her birinin kendisine bağlı ekipleri olduğu, örgüt faaliyet ve eylemlerinde örgüt içindeki görev dağılımına göre hareket ettikleri ve mümkün olduğu kadar birbirlerinin alanlarına karışmadıkları belirtiliyor. olası.
İstenen cezalar
İddianamede, örgüt başkanı İlyas Saral hakkında 15 yıldan 27 yıla kadar “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” ve “nitelikli yağma” suçlarından yargılanan Erdal Acar ile liderlerinden Erdal Acar tutuklandı. örgütün “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak veya yönetmek” ve birden çok sefer. “Nitelikli yağmaya teşebbüs” ve “nitelikli yağmaya teşebbüs” suçlarından 50 yıl 79 yıl 6 ay hapis cezası istendi.
Aynı suçlardan sanıklar Mehmet Ulu 15 yıldan 27 yıla, Mustafa Fazlıoğlu 5 yıldan 12 yıla, Fatih Sarıalioğlu 30 yıldan 49 yıl 6 aya, Ali Kaplan 35 yıldan 66 yıla, Osman Tellioğlu’na 10 yıldan 6 ay 19 yıl. yıldan 6 aya, Tamer Çağlar ise 25 yıldan 42’ye indirildi. aynen cezalandırılmaları istendiği gibi.
Öte yandan, davanın tutuklu sanıklarından Ahmet Cengiz Karlı cezaevinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle 18 Ocak’ta hayatını kaybederken, kırmızı bültenle İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınan sanık Alaattin İlyas Saral , 12 Haziran’da tutuklandı.